Da li ste sujeverni?! Stigao je Photoshop 13.0 (CS6)!

22 mart 2012
Da li ste sujeverni?! Stigao je Photoshop 13.0 (CS6)!
Nakon više od dvadeset dve godine od izlaska verzije 1.0, skoro dve godine od izlaska verzije Photoshop-a 12.0 bolje poznate kao CS5 i nepunih deset meseci od izlaska dopune 12.1 (CS5.5), kompanija Adobe Systems je danas predstavila novu verziju 13 (codename: Superstition) najpopularnijeg programa za digitalnu obradu digitalnih fotografija. Verujem da nema potrebe da objašnjavamo čemu Photoshop služi, to već i ptice na grani znaju! Treba napomenuti da se radi o javnoj test verziji (Public Beta) i da konačni datum izlaska još nije poznat.
http://webarena.rs/da-li-ste-sujeverni-stigao-je-photoshop-130-cs6
Adobe Photoshop CS6 | Uvodni ekranAdobe Photoshop 1.07 | Uvodni ekranSkoro sam siguran da kreatori Photoshop-a nisu mogli zamisliti u šta će se PS pretvoriti. Veoma mnogo truda je uloženo ali ne uzalud! Svaka verzija je donosila sve više i više novih opcija. Npr. verzija 2.0 je donela samo tri novine u odnosu na prvu verziju ali je zato verzija CS5 donela 13 novina u odnosu na prethodnu verziju CS4. Više informacija o prethodnim verzijama i novostima koje su one donosile možete naći ovde: Adobe Photoshop version history. Vredi napomenuti da pored par novih velikih opcija koje obogaćuju svaku novu verziju PS-a, postoje i tzv. JDI (Just Do It) koje su u stvari male opcije/popravke/poboljšanja koja svakodnevni rad čine lakšim. Prethodna verzija CS5 je imala oko trideset, a zahvaljujući vrednom radu inženjera, verzija CS6 ima duplo više!

Nove opcije

Dark UI [Tamno/svetlo korisničko okruženje]

ps-cs6-uiNapokon, posle dugog čekanja i Photoshop dobija mogućnost promene boje (osvetljenja) korisničkog okruženja. Na raspolaganju vam stoje četiri osvetljenja. Meni lično je ovo jedno od najboljih poboljšanja koje donosi nova verzija.

Lighting Effects Gallery

Adobe Photoshop CS6 | Lighting Effects GalleryVeć skoro zaboravljena opcija dobija novo ruho. Veoma intuitivno rešeno upravljanje svetlosnim efektima. Veliki plus!

Crop Tool [alatka za isecanje]

Adobe Photoshop CS6 | Crop ToolJedan od alata koji se veoma često koristi doživeo je totalnu transformaciju. Ako ste ikada priželjkivali da Crop u PS-u radi kao u npr. Camera Raw-u ili Lightroom-u, došao je i taj dan.

Adaptive Wide Angle

Adobe Photoshop CS6 | Adaptive Wide AngleAdaptive Wide Angle je novi filter koji služi za ispravljanje fotografija koje su slikane sa širokougaonim objektivom.

Blur Gallery [Field, Iris i Tilt-Shift]

Adobe Photoshop CS6 | Blur GalleryBlur Gallery je skup filtera za zamućivanje fotografija. Ako ste nekada koristili AlienSkin Bokeh filter, od sada vam on više neće biti potreban.

Background save [snimanje u pozadini]

Iizvanredna opcija koja povećava produktivnost. Nema potrebe da više čekate da se snimanje fajla završi.

Type Styles [tekst stilovi]

Mogućnost kreiranja tekst stilova doprineće bržem radu sa tekstom.

Layer Search [pretražianje slojeva]

Adobe Photoshop CS6 | Layer SearchSigurno ste došli u situaciju da imate više desetina slojeva u fajlu i da morate pronaći jedan specifičan. Od sada vam je na raspolaganju opcija pretraživanja slojeva po vrsti sloja (pixel, adjustment, text...), imenu, upotrebljenom efektu itd.

GPU Support

Upotreba grafičke kartice prilikom izvršavanja pojedinih efekata (Warp Transform, Puppet Warp, Liquify, Blur Galleries...).

Vector Layers [vektorski slojevi]

Adobe Photoshop CS6 | Shape LayerJoš jedan novi član porodice slojeva. Nacrtajte putanju (path) i ispunite je bojom, dodajte joj liniju, efekat.

Content-Aware Move Tool

Svi se jos sećamo Content-Aware Fill-a koji “pametno” popunjava selekciju koju smo napravili. Ovaj novi alat služi za pomeranje/produžavanje objekata koji su deo slike.

Content-Aware Patch Tool

Patch Tool je i do sada bila veoma korisna opcija za popravke, ali sa novom Content-Aware opcijom postaje jos bolja.

Group Layers Effects

ps-Adobe Photoshop CS6 | Layer Group EffectsDodelite efekat grupi objekata. Veoma korisna i dugo očekivana opcija.

Styles on Groups [stilovi slojeva]

Do sada su samo slojevi mogli imati stilove (senka, sjaj...), a od sada iste stilove možete primeniti i na grupe.

Erodible i Airbrush Tips

Dve nove vrste vrhova četkica za crtanje koji su veoma realistični.

3D opcije

Adobe Photoshop CS6 | 3DProširena (Extended) verzija donosi mnogo novina u načinu rada sa 3D objektima. Rad je sada mnogo lakši i intuitivniji u poređenju sa prethodnim verzijama.

Video Editing

Editovanje video materijala nije novost u PS-u, ali je od sada dostupna i u slabijoj Standard verziji. Ovo su samo neke, od novih “velikih” opcija nove verzije.

Camera Raw 7

Adobe Photoshop CS6 | Camera Raw 7Kompletno osvežen modul za uvoz i editovanje Raw fotografija.

 

 

 

Ovo je samo deo novih opcija koje možete naći u novoj CS6 verziji! Ohrabrujem vas da skinete beta verziju i da sami nastavite istraživanje (na kraju članka je link prema stranici sa koje možete skinuti PS CS6). Ako primetite neku grešku u CS6-ici, na kraju članka se nalazi link ka beta forumu na kojem možete ostaviti svoj komentar. Inženjeri Photoshop-a će budno pratiti svaki novi komentar na tom forumu.

JDI (Just Do It) opcije

Kako u stvari nastaje JDI? Za razliku od glavnih opcija nove verzije koje se planiraju mesecima unapred, JDI je, kako mu ime kaže “samo uradi” (Just Do It), opcija za koju je potrebno malo vremena da se ugradi i za koju skoro i da ne postoji neki plan. Svaki Photoshop inženjer dobije slobodan dan da ugradi par JDI opcija.

Evo par JDI-a koje možete naći u novoj verziji: veličina četkice ide do 5000px, snimanje pokreta četkice i kasnija reproduckija kroz akcije, zaključavanje više slojeva od jedanput, promena boje više slojeva odjednom, čitanje stereo fotografija (JPS, PNS), čitanje BIGTIFF formata, promena transparentnosti sloja u 0% putem tastature (00 za fill, Shift+00 za stroke (liniju)), Cmd+J (Ctrl+J) pravi duplikat sloja (layer) i grupa slojeva, jednostavnije preimenovanje slojeva, poboljšano pomeranje vektorskih elemenata, promena transparentnosti četkice putem, i još mnoge druge.

Kako kupiti?

Po izlasku prethodne verzije Photoshop-a CS5.5 (12.1), Adobe je predstavio novi način “kupovine” softvera baziran na pretplati. Radi se o veoma interesantnom modelu kupovine koji omogućava iznajmljivanje npr. Photoshop-a i njegovo korišćenje. Cena iznajmljenog Photoshop-a je oko 60€ mesečno po godišnjem ugovoru.

Prednost ovakvog načina licenciranja je taj da ako redovno plaćate, svaki put kada izađe nova verzija, dobijate automatsko besplatno osvežavanje bez ikakvih dodatnih troškova. U najavi je i još bolja ponuda koja bi trebala da zaživi u prvoj polovini godine, pretpostavljam zajedno sa objavom Creative Suite 6 paketa. Naime, radi se o tzv. Adobe Creative Cloud sistemu koji pored on-line skladištenja podataka donosi i sve aplikacije koje se nalaze u najvećem Adobe CS paketu. Dakle, za US$49.99 mesečno po godišnjem ugovoru (cena za evropu još nije objavljena) dobijate sve programe Adobe CS Master kolekcije uključujući i Adobe Edge, Adobe Muse i Adobe Photoshop Lightroom. Pred toga dobijate i Adobe Touch aplikacije kao i 20Gb prostora na Creative Cloud serveru.

Nažalost, ovaj model kupovine još nije dostupan u Srbiji, ali verujem da postoji spremnost naših distributera da omoguće i ovaj vid kupovine u najkraćem roku.

3D primeri

(Primeri su napravljeni isključivo uz pomoć Photoshop-a CS6)

Adobe Photoshop CS6 | 3D Demos


Adobe Photoshop CS6 | 3D Demos


Adobe Photoshop CS6 | 3D Demos

Umesto zaključka

Sa sigurnošću možemo da zaključimo da je nova verzija dostojan naslednik prethodne verzije i da će u mnogome doprineti bržem, sigurnijem, jednostavnijem i efikasnijem radu. Verujem da svaki korisnik može bez problema izvući bar dve-tri opcije koje će mu olakšati svakodnevni rad i samim tim se odlučiti na kupovinu nove verzije čim ona postane dostupna.

Preuzimanje zvanične test verzije je besplatno i to možete učiniti ovde: http://labs.adobe.com/technologies/photoshopcs6/.

Takođe, ako prilikom korišćenja naiđete na grešku u programu i/ili imate predlog za neku opciju, budite slobodni i učinite to ovde: http://forums.adobe.com/community/labs/photoshopcs6/.


(sve fotografije u članku su u vlasništvu autora)

Marijan Tompa

Marijan Tompa

Grafički dizajner i prepress operater (u prevodu radi nešto u štampariji). InDesign stručnjak i Chapter Representative za IDUG Subotica (InDesign User Group).

Ostali podaci o njemu nisu dostupni, jer ga tek navatasmo i ovo polje će biti blagovremeno updateovano čim saznamo više o njemu (mogao bi biti i serijski ubica a da toga nismo još ni svesni).

Web: tomaxxi.com E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Social Profiles

DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook