Photoshop - Osnovne Postavke

19 septembar 2010
Photoshop - Osnovne Postavke

Kao uvod u celu priču o Adobe Photoshop-u, prvo ćemo, pre bilo kakvog rada, pogledati kako izgledaju osnovne postavke i za šta koje opcije u tim postavkama služe.

Osnovni panel

Name

Ime fajla (projekta) pod kojim će se save-ovati.

Preset

Unapred nameštena podešavanja za papire, fotografije, itd. Korisno ako ne znate koje su regularne veličine A4, A3... papira ili najčešće korišćene veličine slika za internet. Takođe se mogu praviti i svoji preseti, kako ne biste morali pamtiti dimenzije određenih formata.

Size

Ova opcija nije uvek moguća za selektovanje jednostavno zato što su to podkategorije već gore pomenutih preseta. Ako izaberete kao preset "International Paper", u "Size" ćete moći da izaberete jednu od nekih internacionalno priznatih veličina papira (A3-A6,B3-B5 i C4-C6) i automatski će se sva ostala podešavanja podesiti u odnosu na vaš odabir (selekciju).

Sva ostala podešavanja su objašnjena i ima ih logike postavljati samo ako je izabran "Custom" preset u preset drop-down meniju.

Width & Height

Prosto i jednostavno, širina i visina rada, koja može biti prikazana u pikselima, inčima, centimetrima itd.

Resolution

U ovom slučaju se pod "rezolucijom" misli na gustinu piksela na ekranu. Laički rečeno, kolika je gustina piksela na ekranu. Većina monitora ima optimalan grafički prikaz na 72 piksela po inču, međutim kada se priča o štampi bilo koje vrste, neka ustaljena vrednost je 300 PPI (piksela po inču) jednostavno zato što ljudsko oko ne može da primeti razliku u kvalitetu iznad te cifre.

Color Mode

RGB vs CMYK

RGB - Crvena, Zelena i Plava su aditivne boje, te se spajanjem svetlosti tih boja dobija bela boja (tj. svetlo). To je odprilike cela priča iza rada katodnih cevi, koje su se koristile kod starijih televizora i monitora. I RGB sistem je onaj u kome bi trebalo da se radi na računaru jednostavno zato što postoji određen broj nijansi boja koje ne mogu da se prikažu normalnom štampom, a mogu na monitoru - te nema svrhe propustiti ih.

CMYK - S druge strane ove četiri boje su odbojne, te se njihovim kombinovanjem putem štampe dobijaju sve tamnije nijanse boja, završavajući sa (ne tako crnom) crnom bojom. Poslednji činilac CMYK sistema, tj. K je taj koji određuje jačinu crne nijanse.

Background Contents

Odabir čime želite da bude popunjena pozadina radne površine. Od opcija ima White, Background Color (donja boja od dva glavna kvadrata s bojama) i Transparent ( prazna pozadina )

Napomena: transparentna pozadina se može sačuvati samo u određenim ekstenzijama, od kojih su najčešće .gif i .png.

Strahinja Todorović

Strahinja Todorović

Novajlija u Web Arena timu i naš najmlađi šegrt. Prestao da pije i postao Photoshop entuzijasta sa social networking uptime-om preko 23 sata dnevno.

Portfolio nema al' će ga imati! Konačno je napravio neki!

Web: overfinker.com/ E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook