Uvod u Adobe InDesign

28 januar 2011
Uvod u Adobe InDesign
Veoma često me ljudi pitaju čemu uopšte služi InDesign, kad i u kojim situacijama ga koristiti, i koje su uopšte prednosti u odnosu na recimo Illustrator, Photoshop ili npr. CorelDRAW. Pa hajde da zajedno pogledamo kako i gde možemo upotrebiti InDesign, ali prvo da vidimo kako je uopšte nastao.

Adobe InDesignInDesign je ustvari naslednik Adobe PageMaker-a kojeg je kompanija Adobe kupila od Aldus-a još davne 1994. godine. Par godina kasnije, tačnije 1998, PageMaker je izgubio skoro kompletno tržište u korist QuarkXPress-a koji je u to vreme bio najpopularniji program za stono izdavaštvo (Desktop Publishing (DTP)). Da stvar bude još zanimljivija, kompanija Quark je ponudila da kupi Adobe, ali je Adobe odbio tu ponudu i nastavio sa razvojem PageMaker-a. Godine 1999. je objavljena prva verzija InDesign-a.InDesign / Quark [Google Trends] Kompanija Adobe nastavlja sa velikim ulaganjima u razvoj, i za samo dvanaest godina, InDesign sada predstavlja glavnu konkurenciju QuarkXPress-u. Interesantno je jos spomenuti da je kompanija Quark, umesto da nastavi sa intenzivnim i stalnim razvojem, bila samouverena i sigurna u svoj uspeh na DTP tržištu, i tako dala vremena i mesta Adobe-u da se raširi i pretvori u giganta, sa kojim se sada veoma teško bori, i pored onolike prednosti, u početku, počinje da zaostaje i ispada iz trke.

Adobe InDesign - radno okruženjeA sada da vidimo neke od osnovnih namena InDesign-a. Pored toga što nudi mogućnost grafičkog oblikovanja knjiga, plakata, letaka, novina, magazina, i ostalog štampanog materijala, sa obimnim opcijama u određivanju stila, velikog broja opcija kontrole tipografije, veoma jednostavnog i intuitivnog radnog okruženja prilagođenog kako amaterima tako i profesionalcima, poslednje verzije nude sve više i više mogućnosti u smeru kreiranja interaktivnih dokumenata spremnih za slanje putem elektronske pošte (PDF), direktno postavljanje na internet (HTML, SWF) kao i distribuciju istih na mobilne uređaje. Dokumenti sada mogu da sadrže, pored fotografija i teksta, i zvuk, pokretnu sliku, animaciju, aktivne linkove prema internet stranicama i još mnogo toga. Takođe, InDesign, podržava kreiranje sve popularnijih ePub dokumenata čija je glavna mogućnost prilagođavanje sadržaja za prikaz na različitim uređajima za čitanje (povećavanje veličine teksta, promena fonta...), a pojavom Apple iPad-a InDesign dobija još jednu primenu, a to je mogućnost kreiranja interaktivnih sadržaja specijalno za tu vrstu uređaja kao što su već spomenuti i dobro poznati Apple iPad kao i Samsung Galaxy Tab, BlackBerry PlayBook idr. Više informacija možete naći na Adobe Digital Publishing Suite zvaničnoj prezentaciji.

Za kraj, hajde da pogledamo kako odabrati pravi program iz Adobe palete koji najbolje odgovara vrsti posla. Photoshop, kao što znamo, služi prvenstveno za kreiranje i obradu rasterskih fajlova (npr. fotografija). Naravno, poseduje i deo za obradu vektora, ali su mogućnosti dosta ograničene u odnosu na Illustrator. Vektori u Photoshop-u se uglavnom koriste u maskama i simbolima. Poslednje verzije uvode i neke novine, kao npr. 3D, Content Aware Fill, Content Aware Scale idr. Poređenje - Photoshop / Illustrator / InDesignDa ne dužimo previše, verujem da će ove opcije biti opisane u nekim od narednih tutorijala o Photoshop-u. S druge strane Illustrator služi prvenstveno za kreiranje i obradu vektorskih fajlova (npr. logotip firme). Takodje poseduje rasterske efekte, ali promena rasterskih fotografija nije moguća. I na kraju InDesign. Poseduje veoma moćne tipografske opcije, mogućnost kreiranja višestraničnih dokumenata i još mnogo drugih, ali prvenstveno je namenjen obradi teksta. Ne poseduje nikakve specijalne efekte osim onih osnovnih, a i obrada vektora je veoma ogrančena. Poslednjih par verzija dodaje sve više opcija za kreiranje interaktivnih dokumenata kao što smo već gore rekli. Za više informacija o opcijama ova tri programa pogledajte jednostavnu uporednu tabelu. Evo jednog jednostavnog toka rada. Recimo da pripremamo knjigu sa fotografijama. Fotografije ćemo obraditi u Photoshop-u, u Illustrator-u kreiramo vektorske, ukrasne, delove knjige, a u InDesign-u kreiramo osnovu na koju stavljamo fotografije i vektorske delove zajedno sa tekstom u jednu formu.

Ali čekaj, pa ovo nije tutorijal?! Naravno da nije! Kako bi izgledalo da počnemo tutorijal, a da neko ne zna čemu uopšte služi InDesign. Ovo je u stvari bio uvod u seriju tutorijala u kojima ćemo obraditi najčešće korišćene alate, podešavanje dokumenta, radno okruženje, stilove, postavljanje slika, unos teksta kao i mnoge druge opcije InDesign-a. Ukoliko imate neko pitanje, predlog, dilemu, budite slobodni i napišite u komentar ili pošaljite email.

Hvala na pažnji. :-)

Marijan Tompa

Marijan Tompa

Grafički dizajner i prepress operater (u prevodu radi nešto u štampariji). InDesign stručnjak i Chapter Representative za IDUG Subotica (InDesign User Group).

Ostali podaci o njemu nisu dostupni, jer ga tek navatasmo i ovo polje će biti blagovremeno updateovano čim saznamo više o njemu (mogao bi biti i serijski ubica a da toga nismo još ni svesni).

Web: tomaxxi.com E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Social Profiles

DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook