Photoshop102

14 oktobar 2010
Photoshop102

U ovom tutorijalu nastavićemo priču o alatima u Photoshop CS5, ovaj put govoreći o jednom delu rasterkih alata. Kao i uvek, ako imate neko pitanje ili još bolje, predlog, slobodno ostavite u komentarima. A sada se vraćamo na posao.

Healing Tools

Healing tools

Pre CS5, i tačnije, pre Content-Aware fill-ovanja nije bilo drugog načina za lečenje dela radova sa teksturama i šarama. Iako su usled toga malo izgubili na svrsi, ovi alati se i dalje koriste u sličnim poslovima gde je potreban finiji dodir, kao što je opštepopularno sređivanje fotografija, pogotovo portreta i onih vezanih za modu ili marketing.
Spot Healing Brush Tool kao prvi ima tri režima rada, koji se mogu podesiti odma iznad radne površine, na sredini ekrana. To su "Proximity Match", "Create Texture" i "Content-Aware". Proximity Match radi na principu najbližih sličnih šara pa na osnovu toga leči oblast na koju se kliknulo, Create Texture pravi teksturnu šaru na osnovnu izabrane oblasti i njom istu ispunjava, dok Content-Aware, kao i istoimena opcija za fill-ovanje, radi neke visoke matematičke proračune koji su nepoznati i nevažni nama u ovom trenutku, i na osnovnu veće oblasti sličnih šara na području cele radne površine popunjava opet, selektovani (ili kliknuti, kako vam lakše) prostor.
Healing Brush Tool, za razliku od sličnoimenog drugara, leči jednu oblast na osnovu druge. Da bi se lakše shvatilo, zamislite da olovkom samo prelazite preko papira, a ona iscrtava nešto sa drugog papira, koji ste vi prethodno izabrali. Biranje tog papira, tj. mesta sa kojeg se leči, mora se prvo izabrati tako što se drži [Alt] i pritisne levim klikom miša na željeno mesto. Kada se to uradi, sledeće mesto na koje budete kliknuli će biti popunjeno istom površinom koju ste malopre izabrali, i ako držite klik i pomerate kursor, nova oblast će biti popunjavana sličnoj oblasti mesta sa koga lečite.
Patch Tool radi na principu Healing Tool-a, s tim što ovde ne funkcioniše na osnovnu četkice, već selektovanog prostora koji se odabira kao Lasso Tool-om.
I Red-Eye Tool, za koji se zapravo mogu pohvaliti da nikad nisam u životu koristio ni za šta. Ono što radi je uklanjanje onih demonskih crvenih očiju koje se nekad pojave na fotografijama. Način na koji to radi je tako što vi u gornjem levom uglu podesite Pupil Size, tj. veličinu zenice i Darken Amount, odnosno koliko želite da potamni zenicu, jer zapravo na taj način se photoshop i rešava crvenih očiju. Ovde ćete jednostavno morati da probate različita podešavanja, jer stepen "crvenila" zavisi od slike do slike.


Brush Tool & Pencil Tool

Brush tools

Ko god je koristio photoshop makar i dva minuta mora da je barem probao koristiti Brush Tool, tj. služiti se svemoćnom četkicom. Kao što je poznato, photoshop ne služi samo za ulepšavanje manekenki ili dorađivanje slika, već se vrlo često koristi i kao alat za skiciranje, crtanje, bojenje, slikanje itd.
Brush Tool u osnovi ima 4 parametra koja se podešavaju. To su Size, Hardness (koje možete podesiti u panelu koji se otvori kada kliknete desnim klikom na radnu površinu), (naravno, podrazumeva se da je Brush Tool uključen), Opacity i Flow.
Size je najveća dužina ili prečnik četkice, Hardness stepen "oštrine ivica", Opacity vidljivost celog pokreta četkicom, a Flow pojedinačnih tačaka. O tačnoj razlici između Opacity-ja i Flow-a više priče kasnije.
Razlika između Brush i Pencil Tool-a je što je Brush Tool Anti-alias-ovan. Šta to znači? To znači da vaša četkica od 20 px prečnika ne ocrtava samo krug 20 px prečnika već i određene prelaze oko ivica. To čini sliku malčice zamućenijom, ali sa tečnijim, realnijim (u smislu onoga što vidimo našim očima) prelazima između boja i oblika. Na projektu velikih dimenzija ta razlika je minimalna, ali kod slika manjih veličina se vidi očigledna razlika u "oštrini". I baš ta razlika u finoći (oštrini) prelaza se podešava Hardness-om.
Ako bude potrebe i želje za objašnjavanjem Color Replacement i Mixer Brush alatki dodaću vrlo rado, ali ja ih lično do sad nisam koristio jer se njihov efekat može postići dosta efikasnije i praktičnije (da ne spominjem i jednostavnije za shvatiti).


Clone & Pattern Stamp Tool

Stamp tools

Clone Stamp Tool - Ako se sećate Healing Tool-a i na koji način radi, primetićete da je Clone Stamp Tool vrlo sličan, no jedina stvar koju on ne radi je stapanje ocrtanog dela sa pozadinom. Dok Pattern Stamp Tool možete posmatrati kao četkicu koja iscrtava određenu šemu(šaru) tj. Pattern, koja se može izabrati gore.


History & Art History Brush Tool

History brush toolsDve vrlo jednostavne (i ako mogu dodati, vrlo nepotrebne) alatke koje imitiraju "skidanje" slojeva, tj. vraćanje dela prostora koji ocrtate četkicom u neki trenutak u vremenu. U History panelu pored ikonice kante koja služi za brisanje slojeva ima takođe i ikonica koja služi za kreiranje novih Snapshot-ova, koji su ništa drugo do zapamćene slike u jednom trenutku rada na vašoj slici, gde se možete vratiti ako nešto zabrljate, a vaša history lista ne poseže dovoljno u prošlost da bi Undo-ovali svoje greške.
Ono što je važno napomenuti još je da se Snapshot-ovi ne čuvaju te da budete pažljivi koji ostavljte selektovan. Van toga, postoji još jedno selekciono polje sa leve strane svakog snapshot-a kojim odabirate sa koje tačke u vremenu želite da "prikažete" deo koji ćete ocrtavati History ili Art History Brush Tool-om. Razlika kod iscrtavanja je što kod History Brush Tool-a birate određenu četkicu, dok kod Art History Brush Tool-a imate par određenih umetničkih vrsta četkica koji se biraju u gornjem desnom delu aktivnog projekta.

Eraser Tool

Eraser tools

Se sastoji od Eraser, Background Eraser i Magic Eraser Tool-a. Najjednostavnije rečeno, gumica, ili alatka za brisanje. Pored osnovnih opcija, vredi spomenuti i "erase to history" opciju koja pretvara Eraser Tool u History Brush Tool, i 3 "mod"-a, Brush, Pencil i Block.
Razlika između Brush i Pencil moda određuje da li će potezi brisanja biti Anti-alias-ovani ili ne, dok Block predstavlja ne Anti-alias-ovan mod brisanja sa samo jednim oblikom, i to kocke, koji se na 1600% zooma tačno podudara sa veličinom jednog piksela.
Background Eraser je koristan zbog opcije "protect Foreground color", koja briše sve boje osim prednje boje, tj one koja se trenutno nalazi u gornjem od dva glavna kvadrata s bojama.
Magic Eraser Tool je prosto rečeno kombinacija Magic Wand-a i brisanja, gde u odnosu na postavljenu toleranciju i boje mesta koje je kliknuto briše celu površinu slične ili iste boje u okruženju.


Gradient & Paint Bucket Tool

Fill tools

Gradient Tool, predstavnik jednog od važnijih efekata u photoshop-u trenutno. Gradient, jednostavno rečeno, je ništa drugo do prelaz između dve ili više boja. E sad, vrste i načini prikazivanja isti mogu biti različiti. U osnovi, postoji 5 vrsta gradienta: Linear, Radial, Angle, Reflected i Diamond. Ikonice same objašnjavaju izgled tih gradienta, no ono što se treba spomenuti je sledeće: ukoliko nije selektovana opcija "transparency" gradient koji ćete ocrtavati će biti uvek dvobojni, te ako oćete samo neku senku da ubacite ili nešto slično selektujte "transparency" i probajte. Takođe bi trebalo da "dither" opcija bude stalno uključena, jer ako nije dobićete nešto što vam se verovatno neće svideti, a to su postepeni, možda čak lepše rečeno, "stepeničasti" prelazi u bojama, dok bi dither-ovani trebali da budu mnogo lepši i prirodniji.
Paint Bucket Tool, većini ljudi poznat iz MS Paint-a, radi isto ono što je i u paintu radio, određenu oblast slične boje popunjava prednjom (foreground) bojom koju ste izabrali. Primetite da ako imate mnogo slojeva sa različitim bojama koje se preklapaju, morate ili da obratite pažnju na to koje su boje sa kojeg sloja (i pre odabira mesta za fill-ovanje selektujete sloj na kome se to mesto tj. boja nalazi) ili jednostavno da čekirajte opciju "sample all layers" koja će razvrstavati boje isto onako kako vi trenutno vidite, a ne po slojevima kako su uređene.


Blur/Sharpen/Smudge Tool

Blur sharpen smudge tools

Zanimljive, podosta umetničke alatke koje, u slučaju Blur i Sharpen Tool-a mogu često dodati fin završetak nekom radu, dok se Smudge čak i koristi u nekim tehnikama digitalnog slikanja.
Blur sam po sebi najlakše možemo porediti sa magljenjem stakla, ali često se koristi i za imitaciju fokusa, gde se ciljani objekat ne dira a sve oko njega blago blur-uje imitirajući tako nešto slično ljudskom oku ili fotografiji.
Sharpen radi ono suprotno, tj. izoštravanje slike, no ne treba biti posebno pametan da bi se shvatilo da ne može ova alatka da vam obriše maglu sa stakla na nekoj slici, ali kada se koristi umereno može neke fine detalje dovesti do izražaja.
I na kraju, Smudge Tool koji imitira razvlačenje ("razmuljavanje") oblasti. Svaka od ovih alatki ima mogućnost podešavanja jačine svog dejstva putem "strength" bar-a, a izbor četkice kojom ćete koristiti svaki od ovih alata je prepušten vama.


Dodge/Burn/Sponge Tool

Dodge burn spunge tools

Ove alatke se najčešće koriste za finalne korake u obradi slika, bilo da je to posvetljavanje, potamnjivanje ili saturacija (nivo jačine boje). Zapravo, baš po tom redosledu i radi svaka od ovih alatki.
Dodge Tool dodaje belu tim posvetljavajući označeni (okrečeni) deo slike, Burn Tool dodaje Crnu i zatamnjuje, dok Sponge Tool utiče na saturaciju i eventualno vibrantnost slike (saturacija + blago zatamnjenje ili posvetljenje). Trebalo bi napomenuti i da Dodge Tool i Burn Tool imaju opcije u zavisnosti da li želite da utičete na senke, srednje ili visoke tonove, dok Sponge Tool ima opciju da li želite da povećavate ili smanjujete saturaciju.


Ovim smo prešli neke od najvažnijih i najčešće korišćenih alatki u Photoshopu, a sledeći put ćemo nastaviti sa još nekim alatkama kao što su Text Tool i alatke za isrctavanje vektorskih ili rasterskih objekata. Time ćemo završiti seriju uvodnih tutorijala za Photoshop i posle toga polako početi sa tutorijalima vezanim konkretno za postizanje nekih efekata ili informacionim, vezanim za razlike između nekih stvari koje se često ne spominju (kao što su recimo Opacity i Flow).

Strahinja Todorović

Strahinja Todorović

Novajlija u Web Arena timu i naš najmlađi šegrt. Prestao da pije i postao Photoshop entuzijasta sa social networking uptime-om preko 23 sata dnevno.

Portfolio nema al' će ga imati! Konačno je napravio neki!

Web: overfinker.com/ E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook