Joomla! Administracija - Osnovna Podešavanja

07 novembar 2010
Joomla! Administracija - Osnovna Podešavanja

U ovom i narednih par tutorijala upoznaću vas sa administracijom Joomla! CMS-a, osnovnim stvarima koje treba da znate da bi mogli da napravite sajt, administrirate isti, kao i upravljanje modulima, komponentama i plugin-ovima. Dodaću još par trikova koji će vam značiti i svakako koristiti u daljem radu.

Po završenoj instalaciji susrećete se sa finalnim delom ili korakom 7. Ako ste pročitali tutorijal za instalaciju primetićete da u delu Glavna konfiguracija imate opciju za instaliranje predefinisanog sadržaja što ja u ovom sličaju nisam uradio da bih vam objasnio i više približio sve što ćete morati da uradite kako bi dodali sadržaj na sajt kao i upravljali komponentama i modulima.

Ovde imate primer kako izgleda Joomla! bez predefinisanog sadržaja.

Joomla! Administracija

Ovo je administracija gde imate pregled najbitnijih stavki, Ikonice levo su vam prečice ka stavkama koje će vam najčešće biti potrebne, od dodavanja članaka preko sekcija i kategorija, jezika, kontrole nad korisnicima i globalnoj konfiguraciji. Sa leve strane imate četiri modula koja vam prikazuju trenutno ulogovane korisnike na sajt, popularne i nedavno dodate članke i statistiku menija.

Naslovna Strana Joomla! CMS-a

Dok na naslovnoj strani sem osnovnog templejta i jednog menija nemate šta drugo da vidite.

Pošto ste videli to vreme je da se počne uređivati i sređivati Joomla! kako bi mogli da osposobite sajt. Ja lično prvo što uradim je - uklonim administratora na sajtu, tj. kreiram uvek novog korisnika kome dodelim prava super administratora, a zatim starog admina ili obrišem ili ga postavim za registrovanog člana. To je jedna od bitnih stavki što se same sigurnosti Joomle tiče jer osnovni admin uvek ima ID62 i samim tim je na meti onih koji traže način da vam obore sajt ili da iskoriste neki sigurnosni propust, a najbolja zaštita od toga je redovno ažuriranje na poslednju verziju Joomla! CMS-a.

Joomla! User Manager

Na glavnoj strani administracije imate ikonicu za uređivanje korisnika, tu možete da dodajete nove korisnike, podešavati u kojoj grupi će korisnik da bude, banujete korisnike ili da im podesite koji jezik na sajtu će da imaju pošto se prijave. Da se vratim na dodavanje novog korisnika, pošto ste otvorili User Manager kliknite na ikonicu New koja se nalazi u gornjem desnom uglu.

Dodavanje Novog Korisnika

Novi prozor koji će vam se otvoriti je ovaj, tu upisujete željeno ime, korisničko ime, lozinku i tom korisniku dodeljujete nivo super administratora. Naravno uključite i opciju za primanje sistemskih mejlova, i odaberite mu editor. Jezik možete kasnije izmeniti pošto za sad još nismo došli do toga. Kada završite sa dodavanjem novog korisnika odjavite se i prijavite pod novim imenom, zatim ponovo uđite u User Manager i starog administratora postavite da bude registrovan korisnik, posle toga možete ga i kompletno obrisati.

Sledeća stvar koju radim je pregled globalne konfiguracije i podešavanja sajta. Na glavnoj strani administracije poslednja ikonica vas vodi na globalnu konfiguraciju. Kad je otvorite prvo sa čime se srećete je ovo:

Globalna Konfiguracija Sajt

U prvom delu imate osnovna podešavanja sajta, podešavanja za meta tagove i podešavanja za SEO (Search Engine Friendly URLs). Mala napomena dok radite na lokalnom serveru SEO vam nije potreban, ali kada postavite sajt na server onda će vam to itekako značiti. Bitno je da znate da li vaš server podržava manipulaciju nad htaccess fajlom, ako da onda možete uključiti Search Engine Friendly URLs i Use Apache mod_rewrite i posle toga potrebno je da htaccess.txt preimenujete u .htaccess. Poslednja stavka Add suffix to URLs vam na kraju svakog linka dodaje .html koju možete uključiti.

Globalna Konfiguracija Sistem

Drugi deo globalne konfiguracije se odnosi na sistemska podešavanja.
Pored sistemskih podešavanja i podešavanja za korisnike imate i podešavanje medija gde možete odrediti koje fajlove je dozvoljeno postavljati na server, maksimalne veličine fajlova, i podesiti koji nivo korisnika može da upravlja fajlovima na serveru. Što nije loše kada više ljudi radi na istom sajtu.
Debug
deo možete da uključite dok radite na pripremi sajta, i tada će vam Joomla! ispisivati da li ima grešaka na sajtu i imaćete uvid u sve što se dešava.
Cache settings
se odnosi na to da li želite da vam Joomla! kešira sav sadržaj i time se ubrzava učitavanje samog sajta. Imajte na umu da ako uključite ovu opciju izmene koje pravite na sajtu neće biti vidljive odmah već posle perioda koji je naznačen u podešavanjima.
I poslednji deo se odnosi na trajanje sesije koliko će korisnik ostati ulogovan na sajtu pošto ga sistem ne izloguje automatski kao neaktivnog korisnika.

 

Globalna Konfiguracija Server

Poslednji deo globalne konfiguracije sadrži podešavanja vezana za server. U Server Settings podešavanjima možete podesiti putanju za Temp-folder koji služi za privremeno smeštanje podataka, GZIP Page Compression koji takođe služi da malo ubrza učitavanje sajta.
Takođe tu su podešavanja za vremensku zonu i FTP, isto i podešavanja za bazu podataka u koju su već svi potrebni podaci upisani i podešavanja za mail gde možete izmeniti glavni mail sajta kao i podesiti način slanja mail-a.

Ovo je bio uvod u osnovna podešavanja koja ja izvršim i pogledam pošto instaliram Joomla! CMS. I naravno deo koji se odnosi na kreiranje novog Super Administratora ne treba nikako preskočiti jer je to bitan deo za sigurnost svega, a o tome ću pisati još opširnije u nekom od narednih tutorijala. Sledeće čime ćemo se pozabaviti je upravljanje dodacima, instalacijama kao i postavljanjem modula i sadržaja na sajt.

Nenad Antić

Nenad Antić

Osnivač i urednik Web Arene.
UI/UX i Web dizajner, jedan od moderatora zvaničnog Joomla foruma, kao i dugogodišnji zaluđenik za sve što ima veze sa Web-om i dizajnom.

Web: about.me/nenadantic E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook