Joomla! Admin Ekstenzije

24 oktobar 2011
Joomla! Admin Ekstenzije
Posle osnovnih tutorijala videli ste kroz koje korake morate proći da bi instalirali i ažurirali joomlu, upoznali smo se sa administracijom i postavili smo osnovni sadržaj na sajt. U ovom tutorijalu ću navesti listu ekstenzija koje će vam sigurno poslužiti u daljem radu.

Trenutno postoji više od 8000 ekstenzija za joomlu, što je ogroman broj i svakako je nekad problem da se nađe odgovarajuća ekstenzija. Joomla sama dolazi uz par osnovnih dodataka što za prostije sajtove može da posluži, ali ako planirate nešto više svakako će vam biti potrebno da znate šta treba iskoristiti.

Pre nego što počnem sa predstavljanjem extenzija skrenuću vam pažnju na deo koji je bitan za sigurnost. Svaka komponenta koju instalirate može imati sigurnosni propust, a kao i kod same joomle sve se može ispraviti i srediti redovnim ažuriranjem. Ali svakako postoji lista na kojoj je prikazano koje ekstenzije imaju neki sigurnosni propust, i pre nego što bilo šta instalirate pogledajte da li se ona nalazi na listi ranjivih ekstenzija.

Akeeba Backup

Backup, backup i backup! Ako niste ljubitelj staromodnog backup-a kroz phpMyAdmin i File Manager, ili jednostavno nemate pristup fajlovima na serveru. Ova komponenta će vam pomoći da to uradite brzo i jednostavno. Takođe uz nju lako i jednostavno možete prebacivati fajlove iz lokala na server, sa servera na server. Dobitnik J.O.S.C.A.R. nagrade kao najbolja komponenta u kategoriji Administrator Only Extension na godišnjem J and Beyond skupu.

Komponentu možete preuzeti sa ovog linka: akeeba-backup

JCE Editor

Joomla dolazi uz odličan TinyMCE editor koji će vam sigurno biti dovoljan na samom početku rada. Ako želite malo napredniji editor uz mnogo više opcija i mogućnosti konfiguracije onda definitivno treba da probate JCE Editor. Od skoro je predstavljenja i nova verzija 2.0 koja donosi još dosta poboljšanja.

Editor možete preuzeti sa ovog linka: jce-editor

Session Meter Admin

Izuzetno koristan modul koji prikazuje vreme do isteka sesije i uz to vas obavesti minut pre isteka. Ako puno vremena provodite u pisanju članaka ovo će vam sigurno poslužiti.

Modul možete preuzeti sa ovog linka: session-meter-admin

AdminPraise Lite

Kao što možete izmeniti templejt za frontend deo sajta tako isto možete promeniti i admin templejt. AdminPraise Lite je jednostavnan templejt koji možete prilagoditi na mnogo načina i time olakšati sebi rad u joomli.

Templejt možete preuzeti sa ovog linka: aplite

jSecure Authentication

Sigurnosti nikad dosta. Ovaj dodatak će vam omogućiti da sakrijete pristup delu za administraciju sajta. Možete izabrati da li će korisnik biti prebačen na početnu stranu ili neki url po izboru pošto pokuša da pristupi delu za admina.
Ova verzija dodatka je poslednja besplatna verzija koja je izbačena pre nego što su proizvođači odlučili da naplate isti i koji savršeno dobro radi. Slobodno ga prosledite dalje svima koji žele da ga koriste.

Dodatak možete preuzeti sa ovog linka: webarena.rs/download/JSecure.zip

Phoca Changing Collation

Veoma korisna alatka koja će vam poslužiti ako imate loše konfigurisan server i pri tom ne želite da sami čeprkate po bazi. U većini slučajeva collation baze podataka nije podešen kako treba, i u tom slučaju se pojavi problem sa našim slovima čćžšđ. Sa ovom alatkom u jednom kliku možete srediti taj problem. Ovaj dodatak se ne instalira u Joomla! CMS već ga morate postaviti u zaseban folder na serveru i onda mu pristupiti i izvršiti potrebne izmene.

Phoca Changing Collation

Dodatak možete preuzeti sa sledećeg linka: phoca-collation

Za kraj da napomenem da postoji još dosta ekstenzija koje vam mogu pomoći u radu, ovde sam naveo osnovne sa kojima bi trebalo da počnete. Više ekstenzija možete pronaći na listi Joomla admin ekstenzija. Srećno Joomlanje!

Nenad Antić

Nenad Antić

Osnivač i urednik Web Arene.
UI/UX i Web dizajner, jedan od moderatora zvaničnog Joomla foruma, kao i dugogodišnji zaluđenik za sve što ima veze sa Web-om i dizajnom.

Web: about.me/nenadantic E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook