Da li si freelancer? Vreme je da pitaš!

18 oktobar 2012
Da li si freelancer? Vreme je da pitaš!

Q&A Conference je projekat posvećen je konstruktivnom dijalogu i konkretnim odgovorima na pitanja koja se odnose na aktuelne teme iz oblasti interneta, dizajna, medija, umetnosti, kulture, prava.

Prateći slogan najbolje opisuje cilj Q&A Conference: "Odgovori na pitanja!". Jednostavno - bez prazne priče.

Svaka godišnja konferencija posvećena je drugoj temi, a predloge narednih tema daju takođe posetioci sajta, učesnici konferencije.

Tema ovogodišnje konferencije je "Freelancing u Srbiji - kako i da li?"

Freelanceri rade samostalno i nisu stalno zaposleni kod klijenta za koga rade. Porastom nezaposlenosti u zemlji raste i potreba za individualnim honorarnim poslovima koji, pored toga što mogu biti dodatni izvor prihoda, postaju vrlo često i osnovni izvor.

Kakva su prava dizajnera, programera, novinara, muzičara, glumaca, režisera, pisaca, fotografa i svih onih koji rade samostalno, koliko su na gubitku oni, a koliko država, kakav je njihov status u Srbiji, kako da naplaćuju svoj rad, plaćaju poreze i doprinose, ostvaruju pravo na kredit, penziono i zdravstveno osiguranje - samo su neka od pitanja koja svakodnevno postavljaju posetioci sajta, a na koja će tokom konferencije odgovarati stručnjaci iz ove oblasti.

Akcija se realizuje tako što posetioci konferencijskog sajta www.qaconference.com šalju svoja pitanja kroz formu na sajtu, a spisak pitanja na koja će se odgovarati biće objavljen sedam dana pre konferencije. Na taj način potencijalni posetioci konferencije učestvuju u kreiranju programa i izboru predavača.

qa-conference

Cilj konferencije je da se doprinese većoj informisanosti o pravima i odgovornostima freelancera kao i onih koji to žele da to postanu.

Konferencija se ove godine održava u Kulturnom Centru GRAD, Braće Krsmanović 4, Beograd, 22. novembra 2012. od 11:59 do 17:00 časova. Učešće je besplatno i ostvaruje se prijavljivanjem na sajtu konferencije. Broj mesta je ograničen, pravo prvenstva je po redosledu prijave.

Organizatori konferencije su Krojač i Green Design, kompanije posvećene webu, dizajnu, obrazovanju i otvorenom društvu. Projekat su podžali Pravo da znam, kroz projekat Budi Freelancer .

Pored dnevnog programa konferencije Q&A organizuje i noćni program u saradni sa Clubbing.rs. Žurka počinje od 22h u KC-Grad-u. To je vreme da se malo opustimo i sumiramo utiske na odgovore koje smo dobili. Specijani gosti, freelance muzičari/DJ-evi, a program će biti objavljen uskoro.

Nenad Antić

Nenad Antić

Osnivač i urednik Web Arene.
UI/UX i Web dizajner, jedan od moderatora zvaničnog Joomla foruma, kao i dugogodišnji zaluđenik za sve što ima veze sa Web-om i dizajnom.

Web: about.me/nenadantic E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook