Osnovni SEO Termini

30 novembar 2010
Osnovni SEO Termini

Evo našeg prvog teksta u vezi sa optimizacijom sajtova. Često sam na netu gledao da mnoge novajlije brkaju terminologiju zahvaljujući neodgovornim SEO ekspertima, pa ćemo krenuti od objašnjavanja osnovnih pojmova u svetu internet marketinga.

Navešćemo i objasniti samo one termine koji se veoma često koriste:

Search Engine (SE) - Pretraživač ili bukvalno pretraživačka mašina pomoću koje korisnici pretražuju internet za korisnim informacijama (Google, Yahoo, Bing, Yandex, Baidu...).

Search Engine Marketing (SEM) - u prevodu internet marketing i generalno znači apsolutno sve što se tiče jednog sajta i njegove promocije. Iako je ovaj izraz (kao i mnogi drugi) loše preveden, on označava promociju sajta na internetu, ali zahvata od sveobuhvatnih istraživanja pa do off-line marketinga. U stvari sve online i offline tehnike koje vam mogu doneti posetu.

Search Engine Optimization (SEO) - u prevodu optimizacija sajta je jedna od SEM tehnika kojom se poboljšava pozicija sajta u pretraživačima prirodnim putem. Jednostavno: što bolja pozicija, to veća posećenost. Optimizacija sajta se deli na dve tehnike: Off-Page i On-Page SEO. Da bi se vaš sajt što bolje rangirao, obe spomenute tehnike su podjednako važne. Ne postoji čarobna formula koja može izračunati koju tehniku treba više koristiti. Postoje još dve tehnike optimizacije sajtova, a to su crna i bela tehnika: Black Hat i White Hat SEO. Naravno, izmedju njih se nalazi siva zona (Grey Hat SEO tehnika), a mogu dodatno poboljšati poziciju vašeg sajta, ali se trebaju koristiti sa velikim znanjem i iskustvom. Crne tehnike, a često i mnoge sive se veoma često penalizuju od strane pretraživača, pa ćete često čuti da je nekom sajt nestao sa interneta, tj. da je recimo bio peti na neku frazu, a da ga sada uopšte nema u rezultatima pretrage čak i medju prvih sto.

Off-Page SEO - je tehnika koja se obavlja van sajta. U nju spadaju sve tehnike linkovanja ka vašem sajtu: rss building campaign, directory submission, blog posts, forum signatures, itd.

On-Page SEO - je tehnika koja se tiče samog sajta, a obuhvata sve od dizajna, arhitekture, linkova, programiranja, pravljenja i postavljanja slika, pisanja teksta pa sve do optimizacije koda za pretraživače.

Search Engine Result Page (SERP) - Strana u pretraživaču (Google, Yahoo, Bing...) na kojoj se nalaze rezultati pretrage.

Uniform Resource Locator (URL) - Web Adresa iliti link od neke stranice.

Pay Per Click (PPC) - Način reklamiranja: plati po kliku.

Keywords - U prevodu ključne riječi. Recimo da prodajete gradjevinski alat. To su one reči tipa alat, bušilica, čekić, lopata, sa kojima želite da se pojavite na što boljoj poziciji u pretraživačima (SERP-u).

Keyword Phrase - Ključna fraza tipa bušilica za zid, mešalica za beton, zaštitno odelo, itd.

Long Tail - Dugi rep se tiče svih sporednih ključnih reči ili fraza sa kojima neko može doći na vaš sajt tipa: kako probušiti zid, kako napraviti zid, polaganje temelja, električni napon i dr.

Hyper Text Markup Language (HTML) - je skup direktiva koje se odnose na sirov tekst, a koriste se radi poboljšanja njegovog izgleda i funkcionalnosti na sajtu.

META Tags - Tagovi koji se nalaze u <head> delu koda i obično se ne vide.

BODY Tags - Tagovi koji se tiču direktnog prikaza (svih vidljivih web elemenata teksta, slika, videa, itd. ) i njihove funkcionalnosti, a nalaze se u <body> sekciji sajta.

Napravio sam namernu podelu meta i body tagova jer se uglavnom tu dešavaju nesporazumi. Dok mnogi tvrde da title tag mora da bude što bliži vrhu strane, taj spomenuti pogrešno rečeno "title tag" se ne odnosi na meta tag nego na body tag.

Image Tag - Tag slike <img> služi da se definiše neka slika kao i njen izvor, a glavni atributi su: src i alt (obavezni), title, height, width, longdesc i usemap.

Title tag - Naslov strane u Meta Tag sekciji i vidi se u tab-u vašeg browser-a. Ima jak uticaj na optimizaciju vašeg sajta.

Title attribute - Ovaj atribut se koristi za dodavanje ekstra informacija nekim elementima, najčešće slikama i linkovima. Title atribut nema, usudjujem se reći, nikakav uticaj na pozicioniranje sajta.

Heading (H) - Naslovi se definišu sa h1, h2, h3, h4, h5, h6 tagovima koji odredjuju, izmedju ostalog, veličinu teksta. Obeležavanje naslova sa heading-om ima jak uticaj na optimizaciju sajta. Najjači uticaj imaju prva četiri. Smisleno korišćenje H tagova za naslove i podnaslove može da doprinese pojačavanju vidljivosti vašeg sajta u SERP-u kao i doprinošenju dugom repu.

Title - Naslov članka, koji je skoro uvek isti kao i Title tag, a definiše se H tagovima.

Anchor text - Usidreni tekst koji se koristi u linkovima, a koji može imati velikog uticaja u rangiranju, a izleda ovako: Web i grafički dizajn

Above the Fold - Sve ono što se vidi kad otvorite sajt, a ne morate da scroll-ujete.

Slični članci

Miljan Vujošević

Miljan Vujošević

Jedini stranac u timu.
Zbog toga će njegovi tekstovi biti prevođeni na nama razumljiv jezik.

SEO specijalista i Joomla zaljubljenik. Očekuje da će zaraditi neke pare na Areni, al' izgleda još nije upoznat sa ****** u koje se upustio.

Web: vujosevic.com E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Social Profiles

DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook