20+ Odličnih i Besplatnih WordPress Tema

11 februar 2011
20+ Odličnih i Besplatnih WordPress Tema
Kao jedno od najpopularnijih CMS rešenja danas, WordPress je postao mnogo više od platforme za blog. Pred vama se nalazi izbor pažljivo odabranih tema za ovu platformu. Izdvojene teme su iz raznih oblasti i sigurno će vam pomoći u daljem napretku, bilo da počinjete da blogujete, želite da napravite portfolio, magazin ili da jednostavno osvežite izgled vašeg trenutnog sajta.

 

Brave Zeenat

Odlična i jednostavna tema namenjena za portfolio, mogu je koristiti fotografi, dizajneri i umetnici za prikaz radova. Da bi temu još više prilagodili svojim portebama potreban je srednji nivo poznavanja rada WordPress-a.

Link ka temi: brave-zeenat demo: demo/brave-zeenat

 

Aparatus

Aparatus je tema za magazin veoma lepog izgleda i takođe može da posluži kao tema za blog. Ako imate mnogo kategorija i mnogo pišete ili imate ceo tim koji radi na sajtu onda je ovo prava tema za vas.

Link ka temi: aparatus demo: aparatus-demo

 

Obscure

Tema koja je takođe prvenstveno namenjena za magazin, ali isto tako može da se upotrebi za potrebe običnog bloga. Jednostavan dizajn i preglednost krase ovu temu. A može se lako modifikovati i prilagoditi sopstvenim potrebama.

Link ka temi: obscure demo: obscure-demo

 

Clean Blog

Minimalistična tema namenjena za blog, takođe se vrlo lako može prilagodoti i za magazin. Jednostavna i laka za modifikacije, poslužiće svima koji su počeli da rade sa WordPress-om.

Link ka temi: clean-blog demo: demo-clean-blog

 

DesignPile

Tema koja je definitivno moj favorit ako gledate na dizajn i funkcionalnost. Posebna preporuka svima koji planiraju da naprave blog ili magazin. Tema je potpuno besplatna tako da je možete koristiti za privatne projekte ali i u komercijalne svrhe.

Link ka temi: designpile demo: demo-designpile

 

Shaken and Stirred

Shaken and Stirred tema je namenjena za portfolio ili galeriju, koju god sliku ili članak da postavite oni će biti složeni ravnomerno prema grid sistemu koji omogućuje poseban jQuery dodatak jQuery Masonry.

Link ka temi: shakenandstirred demo: shakenandstirred-demo

 

Work-A-Holic

Isto kao i prethodna tema Work-A-Holic je namenjen za portfolio ili sajt za prikaz galerije slika. Jednostavnog i čistog dizajna koji se lako može izmeniti po potrebi.

Link ka temi: work-a-holic demo: demo-workaholic

 

Zexee

Odlična blog tema sa fokusom na fontove i tipografiju. Ako volite minimalizam onda je ovo prava tema za vas uz sve to je veoma jednostavna za modifikovanje.

Link ka temi: zexee demo: demo-zexee

 

Bueno

Jedna posebna tema za blog gde je glavni fokus na sadržaju, bez previše dodataka koji vam mogu skrenuti pažnju. Kratko i jasno, ako pišeš o zanimljivim i interesantnim temama, i pored toga glavni akcenat ti je na tekstu onda nemoj ići dalje od ove teme.

Link ka temi: bueno demo: demo-bueno

 

Irresistible

Jednostavno neodoljiva tema za blog, za razliku od prethodne ovde je fokus stavljen na multimediju. Takođe ova tema se vrlo lako može prilagoditi i postati portfolio.

Link ka temi: irresistible demo: demo-irresistible

 

The Original Premium News

Minimalistična tema namenjena za blog ili magazin. Izuzetno pregledna i fokus je ponovo na sadržaju. Uz jedan odličan dodatak za prikazivanje izdvojenih vesti.

Link ka temi: premiumnews demo: demo-premiumnews

 

Typebased

Tema čistog i jednostavnog dizajna namenjena pre svega za blog. Naravno kao i svaka druga tema može se dodatno izmeniti i prilagoditi. Ali ako volite jednostavne i pregledne teme onda je ova tema za vas.

Link ka temi: typebased demo: demo-typebased

 

SimpleFolio

SimpleFolio tema je namenjena za portfolio uz jednostavnan i minimalan dizajn. Nije sve u blještećem dizajnu ima dosta toga u sadržaju. Ako ste osoba koja ima šta da napiše i zna da se predstavi kroz sadržaj onda je ovo tema za vas.

Link ka temi: simplefolio demo: demo-simplefolio

 

Mystique

Mistično, primamljivo, zanimljivo, da ova tema to poseduje. Za sve blogere koji žele da ostave dobar utisak sa privlačnim dizajnom. Uz jednostavan ali napredan interfejs za uređivanje teme čak ni početnici se neće osećati tako već će sa lakoćom prilagoditi temu za svoje potrebe.

Link ka temi: mystique demo: demo-mystique

 

Fusion

Dve kolone, ili možda tri? Fiksna širina ili ne? Ova tema to može, bilo da je blog u pitanju ili magazin Fusion će vam savršeno poslužiti u te svrhe.

Link ka temi: fusion demo: demo-fusion

 

Spectre

Posle DesignPile teme ovo je definitivno moj drugi favorit. Bilo da pravite blog, portfolio ili magazin ovo je tema kojoj treba posvetiti pažnju. Odličan dizajn, i veoma pregledna tema, nekada ste morali da platite za istu, a sada vam je na raspolaganju potpuno besplatno.

Link ka temi: spectre demo: demo-spectre

 

Wise Business

Odlična tema i definitivno vredna pažnje, bilo da je blog u pitanju ili portal, a takođe se može iskoristiti za komercijalne poslove. Ako želite da ostavite dobar vizuelni utisak onda je ovo tema za vas.

Link ka temi: wise-business demo: demo-wise-business

 

Imbalance

Još jedna odlična tema za blog ili portfolio. Bilo da ste početnik ili napredni korisnik ova tema je za vas. Lako se uredjuje, jednostavno menja i prilagođava svim vašim potrebama.

Link ka temi: imbalance demo: imbalance-demo

 

Video

Imate mnogo klipova, ili jednostavno želite da predstavite druge klipove. Dalje od ove teme nemojte ići jer će ona ispuniti sve vaše želje i zahteve. Odličan dizajn i jednostavno konfigurisanje teme će vam pomoći da predstavite ono što želite da drugi vide na najbolji način.

Link ka temi: video demo: demos-video

 

Live Twit

LiveTwit je tema namenjena samo za prikaz twit-ova u realnom vremenu. Bilo da želite da prikažete aktuelne trendove na Twitter-u ili određene liste koje pratite, ovo je tema koja će vam omogućiti to.

Link ka temi: livetwit demo: demo-livetwit

 

Möbius

Ako pratite trendove onda znate da su mobilne platforme sve češće u upotrebi. Zato vam ova tema pored standarnde WordPress teme nudi i optimizovanu temu za sve mobilne platforme.

Link ka temi: mobius demo: mobius-desktop | mobius-mobile

 

Smashing Multimedia

Video, tekst, slike, muzika... ili bolje rečeno sve u jednom, ova tema je baš za to. Blog, portfolio, magazin, šta god da odlučite nećete pogrešiti.

Link ka temi: smashing-multimedia demo: smashing-multimedia-demo

 

Wp Blueprint

Poslednja tema (možda je trebala biti prva) je tema namenjena za stranice u izradi. Ali isto tako se može upotrebiti za vreme ažuriranja postojećih stranica. Lak, kratak i jednostavan način da obavestite svoje posetioce da će vaš sajt uskoro biti završen.

Link ka temi: wp-blueprint demo: U pripremi naravno :)

I stigli smo do kraja ovog članka, ovim putem želim da se zahvalim Milošu @Anarcorder na ukazanoj pomoći oko odabira tema.
Do sledećeg Džaba Bre!
Nenad Antić

Nenad Antić

Osnivač i urednik Web Arene.
UI/UX i Web dizajner, jedan od moderatora zvaničnog Joomla foruma, kao i dugogodišnji zaluđenik za sve što ima veze sa Web-om i dizajnom.

Web: about.me/nenadantic E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook