Joomla! Instalacija

25 septembar 2010
Joomla! Instalacija

Ovo je prvi u nizu novih tutorijala koji će biti posvećen Joomla! CMS-u. U uvodnom tutorijalu obradićemo instalaciju same Joomle, a zatim u sledećih par ćemo proći osnove administracije. Ovo je tutorijal koji je namenjen apsolutnim početnicima i koji će u kratkim crtama predstaviti šta je potrebno da bi se instalirao ovaj CMS.

Za početak bilo da radite na udaljenom ili lokalnom serveru za šta možete koristiti WAMP ili XAMPP potrebna vam je poslednja verzija Joomla! CMS-a. Važna napomena UVEK koristite poslednju stabilnu verziju Joomle da ne bi kasnije došli u problem koji može da se definiše u jednoj rečenici sa kojom se lično često srećem a to je "Jaooo, hakovali su mi sajt, šta sad da radim?". Kod Joomle kao i bilo kog drugog OpenSource CMS-a bitno je da uvek pratite da li je izbačena nova verzija i takođe da ažurirate svoj sajt na istu što je pre moguće.

Korak 1:

Preuzmite Joomla! CMS i uvek vodite računa da ste isti preuzeli sa zvaničnog sajta www.joomla.org

Korak 2:

Kada preuzmete Joomlu raspakujte je u instalacioni folder. Kod live servera to je u glavnom public_html, www ili htdocs folder, dok u lokalu vi kreirate folder (primer: mojsajt) unutar root foldera (za WAMP - www ili XAMPP - htdocs) u koji treba da raspakujete arhivu koju ste preuzeli sa sajta.

Korak 3:

Pošto ste raspakovali arhivu vreme je da se započne instalacija. U većini slučajeva potrebno je da kreirate bazu podataka koja vam je potrebna da bi instalirali Joomla! CMS ili preko cPanela ili Pleska (koji su najzatupljeniji) u zavisnosti od servera, dok je u lokalu dovoljno da upišete ime baze i biće sama kreirana. Kod kreiranja baze bitna stvar je da vodite računa da MySQL connection collation bude uvek utf8_unicode_ci da bi imali ispravnu podršku baze za naša slova.

Da bi ste pokrenuli instalaciju na lokalnom serveru (WAMP, XAMPP...) dovoljno je da ukucate sledeću adresu u vaš browser:
http://localhost/ime_foldera_u_koji_ste_raspakovali_instalaciju_joomla_cms-a

Odabir jezika

Na prvoj prikazanoj slici Joomla vam nudi da odaberete jezik instalacije (ja lično uvek koristim engleski za backend deo dok za frontend instaliram naš prevod)

Joomla! instalacija

Provera pre početka instalacije

Po izabranom jeziku prelazite na sledeći korak instalacije gde vam je ispisano šta sve zahteva Joomla da bi funkcionisala bez greške. Ako radite u lokalu sva podešavanja vam se nalaze u php.ini fajlu gde ih odmah mozete izmeniti i podesiti server da funkcioniše kako treba (mala napomena pošto izmenite podešavanja potrebno je da restartujete server da bi ona postala aktivna), a ako radite na live serveru onda zamolite tehničku podršku da vam podesi server kako treba da bi mogli neometano da radite.

Joomla! instalacija

Licenca

U trećem koraku prikazana vam je licenca koju bi valjalo pročitati čisto da bi znali šta vam je dozvoljeno da radite sa Joomla! CMS-om.

Joomla! instalacija

Povezivanje sa bazom podataka

U četvrtom koraku instalacije potrebno je da upišete paramete za povezivanje sa bazom podataka. Tip baze, ime hosta (u 99% slučajeva je "localhost"), korisničko ime u ovom slučaju je "root" pošto je instalacija na lokalnom serveru, a lozinka nije potrebna (ali možete je kreirati preko phpMyAdmin-a), dok na live serveru stavljate korisničko ime koje ste kreirali vi ili vam je dostavila tehnička podrška, isto to važi i za lozinku. U donjem delu strane videćete napredna podešavanja gde možete odabrati da li želite da obrišete tabele ako instalirate u već postojeću bazu ili da napravite bekap iste.

Joomla! instalacija

FTP konfiguracija

U petom koraku imate podešavanja za FTP koji u instalaciji na lokalnom serveru ne morate popunjavati, dok za live server možete podesiti, ali isto tako i ne morate. Mala napomena je da ako se odlučite da koristite Joomla FTP za istu kreirate poseban FTP nalog koji će biti samo za Joomlu i isto tako da bude usmeren na osnovni folder gde vam je instalirana Joomla.

Joomla! instalacija

Glavna konfiguracija

U ovom koraku upisujete parametre koji će vam služiti za prijavu posle završene instalacije. U prvom polju upisujete ime sajta (što naravno kasnije možete promeniti) u polje e-mail ili el. pošta upisujete vašu adresu (takodje može da se kasnije promeni) i naravno lozinku za koju vam savetujem da uvek koristite mala i velika slova u kombinaciji sa brojevima i karakterima. Posle upisivanja ovih podataka imate opciju da dodate vec predefinisan sadrzaj na sajt (što se preporučuje početnicima) gde će vam biti postavljeni tekstovi i kategorije kao i moduli na sajt, takođe u sledecih par tutorijala ću objasniti svaku oblast posebno.

Joomla! instalacija

Kraj

Poslednji korak u instalaciji vas vodi na ovu stranu, gde vam stoji obaveštenje da je potrebno da uklonite direktorijum "Installation", dovljno je da ga obrišete preko FTP naloga ili putem file manager-a na web-u, ili ako radite u lokalu da bilo kako obrišete taj direktorijum i zatim možete pristupiti delu za administraciju.

Joomla! instalacija

Ovo je bilo kratko objašnjenje kako se instalira Joomla! CMS. Do sledećeg tutorijala.

Nenad Antić

Nenad Antić

Osnivač i urednik Web Arene.
UI/UX i Web dizajner, jedan od moderatora zvaničnog Joomla foruma, kao i dugogodišnji zaluđenik za sve što ima veze sa Web-om i dizajnom.

Web: about.me/nenadantic E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook