Joomla! Ažuriranje

12 oktobar 2010
Joomla! Ažuriranje

Pre nego što se posvetim administraciji Joomla! CMS-a u ovom tutorijalu ću vam objasniti kako se ažurira Joomla. Ovo je jedno od čestih pitanja i problema sa kojima se susreću novi korisnici i nadam se da će vam ovo uputstvo malo pomoci i razjasniti kako se radi ažuriranje Joomla! CMS-a.

Bitna stvar koju moram da napomenem je da je veoma rizično da se radi ažuriranje live sajta bez prvobitnog testiranja. Pre nego što uradite ažuriranje vašeg sajta potrebno je da sve to testirate u lokalu, koji ako je moguće podesite da bude što sličniji serveru na kom se nalazi vaš sajt. I naravno pre svega uradite kompletan backup vašeg sajta kao i baze podataka.

Korak 1: Preuzmite patch paket

 1. Na naslovnoj strani sajta joomla.org kliknite na dugme DOWNLOAD JOOMLA GET THE LATEST VERSION.
 2. Ako verzija koja je prikazana na toj strani ne odgovara verziji vaše verzije kliknite na Download other Joomla 1.5.x packages.
 3. Odaberite verziju koja odgovara vašoj i downloadujte je.
 4. Verifikujte Md5 Hash da bi ste bili sigurni da je paket koji ste preuzeli sa sajta ispravan.

Da bi ste proverili ispravnost fajla mozete upotrebiti WinMD5Sum

Kad otvorite Joomla downlad stranu kliknite na Joomla 1.5.xx updates kao sto je na slici:

Preuzimanje Joomla! patch paketaJoomla provera md5hash

Pronađite patch paket koji ste preuzeli i kod koji se nalazi sa desne strane iskopirajte u WinMD5Sum kao sto je prikazano na sledećoj slici i proverite da li se vrednosti slažu.

WinMD5Sum program za proveru md5hash

Korak 2: Napravite kopiju vašeg sajta

Idealno bi bilo ako bi mogli da lokalni test server podesite da bude identican platformi na kojoj se nalazi vaš sajt (operativni sistem, verzija PHP-a i baze potadaka) ali nije neophodno. Pravljenje kopije vašeg sajta i baze podataka su dva koraka koji morate da napravite da bi mogli da ga instalirate na lokalnom serveru. I po instalaciji takodje morate izmeniti putanje u configuration.php fajlu kako bi sajt mogao da funkcionise.

Par napomena:

 • Tutorijal za instalaciju Joomla CMS-a možete videti OVDE
 • Najlakši način da se dođe do putanja je da instalirate Joomla! CMS na lokalnom serveru pa da pogledate koje putanje su upisane u configuration.php nove instalacije, a zatim u kopiji vašeg sajta to prepravite da bi mogao da funkcionise u lokalu
 • Pravljenje kopije baze podataka se vrši tako što preko phpmyadmin-a sa vašeg servera exportujete bazu i sačuvate je
 • phpMyAdmin eksport baze

Korak 3: Instalirajte patch paketa na vaš lokalni sajt

Postoji više načina da ažurirate vaš sajt, ako imate problema sa jednim od ponuđenih jednostavno pokušajte sledeći način.

Primer 1: Ažuriranje pomoću FTP klijenta

Raspakujte patch paket na vašem kompjuteru zatim uploadujte sadrzaj paketa na vaš sajt.

Za FTP transfer podataka možete koristiti više programa:

kratko uputstvo za korišćenje FTP-a

Ovo je samo par programa koji se mogu koristiti besplatno, samo je Total Commander Shareware

 • Pošto se konektujete na server jednostavno upladujte sve fajlove iz patch paketa na server (ili lokalni server dok budete vršili testiranje)
 • Ja lično koristim Total Commander jer je jednostavan za korišćenje, jednostavno kad se konektujete na server selektujte sve fajlove iz patch paketa i iskopirajte ih na server.
 • Total commander upload patch paketa

Primer 2: Upotreba terminal session-a

Upload patch paketa na sajt pomoću FTP klijenta, a zatim upotreba terminal session-a (SSH) da bi raspakovali fajlove na server.

Korišćenje terminal session-a

Primer 3: CPanel i Plesk

Ako hosting kompanija koju koristite ima CPanel ili Plesk možete koristiti File Manager da upladujete patch paket na server, a posle toga uz terminal session da raspakujete i prekopirate fajlove na server.

Ako koristite CPanel ovde imate uputstvo kako uploadovati i raspakovati fajlove na server.

Korak 4: Testiranje

Pošto ste ažurirali sajt na lokalnom serveru proverite da li vam sve funkcioniše kako treba, takodje proverite rad svih komponenti, plugin-ova i modula koje ste instalirali i ako neka nije ispravna pogledajte na sajtu proizvođača da li postoje neke izmene koje bi trebalo da se urade da bi vam to radilo na novoj verziji Joomla-e.

Korak 5: Ažuriranje sajta

Kada završite sva testiranja na lokalnom sajtu isto to ponovite na live sajtu koristeci jedan od navedenih 3 primera iz trećeg koraka.

Primer 1: Ažuriranje pomoću FTP klijenta

Primer 2: Upload patch paketa na sajt pomoću FTP klijenta, a zatim upotreba terminal session-a (SSH)

Primer 3: Ažuriranje pomoći CPanela ili Pleska

Poželjno je da prilikom ažuriranja live sajta vaš sajt postavite offline. I takođe primenite sve izmene za komponente, plugin-ove ili module ako je to potrebno.

Korak 6: Testiranje live sajta

Po završetku testirajte sve ponovo da bi ustanovili da li sve funkcioniše. U slucaju da nesto ne funkcionise mozete lepo vratiti sve nazad korišćenjem bekapa koji ste napravili na početku.

Nenad Antić

Nenad Antić

Osnivač i urednik Web Arene.
UI/UX i Web dizajner, jedan od moderatora zvaničnog Joomla foruma, kao i dugogodišnji zaluđenik za sve što ima veze sa Web-om i dizajnom.

Web: about.me/nenadantic E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook