Joomla! 1.5 VS Joomla! 1.6 - Šta Izabrati

10 jun 2011
Joomla! 1.5 VS Joomla! 1.6 - Šta Izabrati
Pre samo 6 meseci izašla je nova verzija Joomla! CMS-a koja nam donosi mnogo napredniju i bolju administraciju, kao i još par implementiranih dodataka koji su nedostajali staroj verziji. Glavno pitanje svakog novog korisnika koji počinje sa Joomla CMS-om je koju verziju izabrati. Pitanje koje se vuče još od verzije 1.0 i definitivno nešto što bi trebalo da bude bolje objašnjeno.

Verzije i kratka istorija

Joomla! 1.6Počnimo od samog početka razvoja Joomle, projekat je krenuo online u septembru 2005. godine i od tad belezi ogroman rast i popularnost među korisnicima. Prva verzija 1.0 je bila slična Mambo CMS-u odakle je i potekla Joomla. Posle toga se pojavljuje 1.5 verzija koja je mnogo bolje uređena i naprednija nego prethodna (što je i logično), a u januaru ove godine izlazi dugo očekivana 1.6 verzija.

Pošto je objavljena verzija 1.5 ogroman broj korisnika se brže bolje prebacivao na nju. Glavni problem je bio što većina korisnika nije pratila razvoj i nisu redovno ažurirali sajtove. Oni koji su pratili nisu imali nikakvih problema, dok su ostali doživljavali da im sajtovi budu oboreni zbog toga, a posle toga sledi ono o čemu većina bruji. Joomla je bušna, ima mnogo propusta, svako može da je hakuje. Može naravno na starim verzijama pošto sajt nije ažuriran. I naravno uvek postoje trikovi koji će vam dodatno zaštiti sajt, a koje ću navesti u nekom od sledećih tutorijala koji će biti posvećen samo zaštiti Joomle.

Plan i razvoj Joomla! CMS-a


Ko prati vesti sa joomla.org već sad zna da je izbačena verzija 1.7 Alpha. Za one koji ne znaju Joomla 1.6 je verzija koja služi samo kao most između 1.5 i budućih verzija koje će se polako dopunjavati i nadograđivati sa novim opcijama.

Bacimo se na datume:
 • 10.01. - Joomla! 1.6 - stabilna verzija je dostupna za download
 • 05.06. - Joomla 1.7 - alpha verzija dostupna za testiranje
Joomla 1.7 je direktni naslednik 1.6 verzije i prebacivanje na novu verziju će biti jednostavno sa već ugrađenom opcijom za ažuriranje u 1.6 verziji. Dok migracija sa 1.5 na 1.6 ili 1.7 će biti moguća uz komponentu jUpgrade.

Važna napomena: Joomla! 1.7 se ne treba koristiti na sajtovima koje izradjujete dok ne bude u stabilnom izdanju.

Dalji plan razvoja Joomle:
 • 10.07. - Joomla 1.7 - planira se izbacivanje stabilne verzije
 • 10.08. - Joomla 1.6 - više neće biti podržana
I finalni korak gde prestaje podrška za verziju 1.5:
 • Januar 2012 - planira se izbacivanje nove verzije
 • April 2012 - Joomla 1.5 - više neće biti podržana

Šta izabrati u ovom trenutku?


Joomla 1.6 donosi mnogo novina u odnosu na staru verziju, navešću par najbitnijih stavki
 • Kontrola pristupa za pregled i uređivanje sadržaja - apsolutna kontrola nad korisnicima i korisničkim grupama
 • Potpuno nova kontrola kategorija - ne postoje sekcije više kao na staroj verziji
 • Ažuriranje samo jednim klikom
 • Mogućnost jednostavne izrade sajtova sa podrškom za više jezika (multilanguage)
 • Bolje definisani templejti i bolja kontrola modula
 • Jednostavnija i brža izrada ekstenzija


Definitivno veliki pomak u odnosu na staru verziju, medjutim još uvek nisu sve ekstenzije prebačene na 1.6. Tu može doći do problema ako krenete sa razvojem sajta i onda shvatite da komponenta ili modul koji vam treba još uvek ne radi na 1.6.

Savet za sve je da dobro osmislite sve buduće projekte, i da proverite sve što će vam trebati za izradu sajta i onda odlučite koju verziju ćete izabrati. Svi užurbano prebacuju ekstenzije na novu verziju ali treba vremena za sve. Ako vam nije preko potrebna kontrola pristupa (koja je ujedno i najveći dodatak nove verzije) možda bi trebalo da još malo sačekate dok sve ne bude potpuno stabilno i prebačeno da radi na novoj verziji.


Ovo je bio jedan kratak post gde samo radim presek trenutnog stanja u razvoju Joomle. U narednim tutorijalima završićemo sa radom na 1.5 verziji i polako zakoračiti u novu verziju.
Ako imate bilo kakava dodatna pitanja ili smatrate da sam nešto izostavio slobodno ostavite komentar i vrlo rado ću vam odgovoriti na sve.

Nenad Antić

Nenad Antić

Osnivač i urednik Web Arene.
UI/UX i Web dizajner, jedan od moderatora zvaničnog Joomla foruma, kao i dugogodišnji zaluđenik za sve što ima veze sa Web-om i dizajnom.

Web: about.me/nenadantic E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
DreamWeb Hosting

Arena @ Twitter

Arena @ Facebook